Historia

”Asiakkaille on tarjottava vaihtelua”

Tuskinpa Aarre ”Aatsa” Huovila haaveili Pariisista, kun aikoinaan juoksupoikana kuljetteli Vanhalan Enskan leipomon tuotteita Viipurinkadulta kauppiaille. Myöhemmin Aatsa siirtyi varsinaiselle tuotantopuolelle ja yllätti haminalaiset 26-vuotiaana pistämällä pystyyn oman kondiitori liikkeen vuonna 1966.
Huovilan leipomo on koko ajan pysytellyt saman, Fredrikin, Pikkuympyrän ja Mannerheiminkadun rajaaman korttelin pihapiirissä. Nykyiseen putiikkimaiseen myymälä toimintaansa Huovilat ovat tyytyväisiä ja pyrkivät sen tietoisesti säilyttämäänkin. Talo on rakennettu 1888-90 ja on siten siis jo toistasataa vuotta vanha ja itsessään jo nähtävyys.

Herkkuleipureiden pioneeririntamassa Aatsa oli luova lenkki, jonka mielikuvitus kehitti uusia tuotteita lähes päivittäin. ”Asiakkaille on tarjottava vaihtelua”, mestari perustelee. ”Luovuus ja vapaus tehdä mitä haluaa ovat tämän työn sokeri ja suola. Leivonnaisaiheita riittää, virikkeitä on ympäristö täynnä”. Monet Aatsan mielikuvituksen tuotteet ovat olleet suunnannäyttäjiä, kuten Leipuriliiton SM-kilpailuissa 1995 voiton ottanut hyytelökakku Sitruunapeili. Kun maku, muoto ja värit yhdistetään taidolla, syntyy tuote, jolla niitetään mainetta. Työ on paras opettaja. Mannermaisia herkkutuulia Aatsa on haistellut alan kursseilla eri puolilla Eurooppaa. Ei liene enää eurooppalaista pääkaupunkia, joiden herkkukeskuksissa haminalaiskondiittori ei olisi opinhaussa vieraillut ja soveltanut sikäläisiä makumieltymyksiä suomalaisen suuhun sopiviksi!